I dag kom den længe ventede udtalelse fra Dyreetisk Råd. Der har været mange emner på bordet.
– Forbud mod put and take
– Forbud mod fiskeri med levende agn
– Forslag om et slags fiskekursus (i stil med jægertegn)
Udvalgte citater fra udtalelsen om emner:
Fisk & Smerte
“Rådets holdning er imidlertid, at den tvivl, som den videnskabelige usikkerhed efterlader, bør komme fiskene til gode. Rådet forudsætter derfor i denne udtalelse, at fisk biologisk set kan betragtes på lige fod med andre hvirveldyr, og at fisk i hvert fald i et vist omfang kan både registrere og opleve smerte”.
“Rådet mener samtidig, at der i tilknytning til denne hobby er nogle muligheder for naturoplevelser, naturforståelse og fremme af respekt for, hvor maden kommer fra, som der bør værnes om. Rådet mener samlet set, at det fortsat skal være muligt at dyrke lystfiskeri, men at der set i lyset af den nuværende viden om fisk og normer for acceptabel behandling af dyr er behov for at evaluere balancen mellem hensyn til lystfiskerne og hensyn til fiskene samt for at revurdere praksis omkring lystfiskeri.”
PUT and take:
“Det Dyreetiske Råd finder det etisk problematisk at opdrætte og udsætte fisk alene med det formål at tilgodese en hobby, hvor udsætningen ikke indgår som led i naturpleje, og hvor fiskene for at tilgodese denne hobby skal gennemgå en ekstra belastning i form af transport, udsætning og indfangning, inden de alligevel dør. ”
Catch/release:
“Rådet mener, at der skal være en fornuftig grund til at fiske, og det at fange en fisk og dermed påføre fisken en ulempe, alene for fornøjelsens, spændingens og oplevelsens skyld, uden planer eller ønsker om at tage den med hjem men blot for at sætte den ud igen, er efter Rådets opfattelse ikke en fornuftig grund.”
Bulefiskeri:
“Det Dyreetiske Råd ser et væsentligt problem i relation til fejlkrogede fisk, der undslipper, eller som skal genudsættes, da fejlkrogningen kan betyde, at fisken bliver påført skader i vitale dele af kroppen, og dens overlevelseschancer derfor reduceres. Rådet finder, at fejlkrogning af omkring halvdelen af fiskene, som en undersøgelse peger på, er uacceptabelt højt og mener, at antallet af fejlkrogninger skal reduceres betydeligt, hvis det fremover skal være tilladt at udøve bulefiskeri.”
Levende agn:
“Rådet mener, at dette hensyn til beskyttelse af dyr vejer tungere end hensynet til lystfiskerens ønske om at anvende den mest effektive agn. Det Dyreetiske Råd anbefaler derfor, at det gældende forbud mod brug af levende hvirveldyr som agn også skal omfatte fisk. Hvis lystfiskeren gerne vil bruge fisk som agn, skal disse derfor først aflives efter gældende anbefalinger. ”
…men hvad synes du? [NB: husk regler for af denne hjemmeside: sobert debat-miljø – se evt. mere ]
Det er blandt andet det mine skattepenge går til. Velkommen til Danmark her må du bolle din hund i røven hvis den ikk lider men fange en fisk som er opdrættet og udsat til formålet er ulovligt. Vor herre på ….. det var det pæneste jeg kunne skrive
Hahaha Kim… 😀 jeg er ikke helt enig med dig, men det er stadig en sjov kommentar…
Jeg har svært ved at se noget problem i forbindelse med put and take !
Til gengæld medgives, at jeg personlig synes, at brug af levende fisk som agn virker temmelig barbarisk.
Men så dukker et nyt problem op !!! hva`med levende sand- og regnorme !!
Ja – vi lever i en kompleks verden !!!!
Flere af forslagne kan jeg sagtens følge.
Bulefiskeri ( og jeg har selv bulet rigtig meget) skader mange fisk og kan sidestilles med rykfiskeri efter hornfisk. Skift 3-krogen ud m enkelkrog.
Levende agn m hvirveldyr mener jeg er dyreplageri. Fisk m dødt agn.
100% C&R, hvor man kun fisker for at sætte fisken ud, er jeg heller ikke pjattet med. Måske fordi at skaren af selvfrelste lystfiskere, som forarget rynker på næsen, hvis vi andre tillader os at spise en portion aborre eller ryge en ørred vokser. Bæredygtigt fiskeri er vejen frem i form af fiske- og vandpleje, hvorefter man fisker efter forholdene. F.eks. som vi gør i Åmoseåen. Kan bestanden ikke følge med, så udvid fredningen.
Jeg mener ikke man skal forbyde P&T. Hvad så med den mulliartmullion fasaner, som jægerne hvert år sætter ud, kun med det formål at skyde dem.
Rigtig mange lystfiskere dyrker P&T og mange lystfiskere bliver klækket her. Desuden tager de mange P&T fiskepresset fra de naturlige vande.
Forstår ikke det med put and take, det kan vel ikke være meget anderledes end med alle andre dyr der ryger på middagsbordet? Enig med Ole tror heller ikke på 100% c&r, rent personligt er det da en stor del af fiskeriet at man engang i mellem kan smide en ørred eller nogle makreller på grillen, i stedet for at købe noget man ikke ved hvor det kommer fra eller hvor lang tid det har været undervejs.
Deler Oles synspunkter fuldstændig:-)
Undrer mig over at Dyreetisk Råd ikke medtager fritidsfiskerne i debatten. Har indtryk af de ikke har fordomme overfor garnfiskere, men er der et sted fisk lider, er det da hvis de sidder fast i et garn i op til 24 timer, en del fisk dør endda i garnet… Vi lystfiskere har da i det mindste mulighed for en hurtig og human aflivning.
Dette skal dog ikke forstås som at jeg ønsker garnfiskeri forbudt… Blot for at sætte tingene lidt i perspektiv.
God weekend. Mikkel.